България има нужда от национална гвардия

31/8/2007 9:40:00

Първата точка в нашата програма е да активизираме гражданите за пряко участие при вземането на обществено значими решения, казва експертът по национална сигурност и секретар на ГОНГ

Разговаря Виктория Пенкова

- Г-н Смоленов, има ли нужда България от национална гвардия в момента?
- Да. Тази идея я родихме в системата на Министерството на отбраната още през 1996 г. Тогава ген. Тотомиров беше началник на ГЩ, а аз бях секретар на МО.
Самата идея се роди в рамките на това добро взаимодействие и контекста беше започващата реформа в армията. Много добре разбираме, че армията и обществото са имали винаги топла връзка. Войската винаги е била сред най-популярните институции в обществото. Но в новите реалности се изискваше осъвременяване на характера на отношенията държава-общество. Искахме да изградим държавно обществена структура, която да реагира при кризи, да осигурява териториалната отбрана на страната и т.н. Извърши се толкова сложна трансформация, че нещо трябваше да поеме ролята на синтез между държавно регулираната структура и гражданската самоорганизация.
- Какво стана с идеята оттогава до сега?
- До сега сме писали десетки статии в ключови вестници като ДУМА, "Труд", "24 часа". В качеството си на народен представител съм представял тази идея, но тя така и не намери широка подкрепа. Хубави неща за гвардията написа и Манол Тенчев. С идеята беше запознат и сегашния началник на кабинета на президента и бивш началник на ГЩ ген. Никола Колев. В кризисното развитие на България през последните години, когато все не стигаше финансов и интелектуален ресурс, идеята не намери подкрепа, защото срещу нея беше далавераджийската нагласа на политическата класа.
- Сега и Боян Расате също се обяви за тази идея. Имате ли нагласа да работите заедно?
- Аз разбирам, че една идея не може да бъде монополизирана, когато е обществено полезна. Още на 2 юни тази година се обединихме като Гражданско обединение за национална гвардия (ГОНГ). Ние сме съюз, който пропагандира родолюбиви идеи с човещина и патриотизъм, а не с омраза към другите етноси. В една икономическа криза хората търсят повод да излеят негативните си емоции и такъв повод видяхме в кв. "Красна поляна". Въпросът е да не допускаме мафиотизация на етносите и капитализация на омразата. Вече я няма системата на възпитание, каквато едно време беше наборната армия, транспортните войски, строителните войски, които хем даваха занаят, хем учеха хората на четмо и писмо и гражданска дисциплина. Точно това не виждаме в някои етноси.
- Вие какво предлагате?
- Предлагаме да обединим усилията си с всички онези, които са тръгнали да работят за тази идея. Да формираме работни групи, които да помогнат в разработването на закон за националната гвардия. Става дума за национална, а не за бяла или червена гвардия, не за етносно поляризирани шпиц команди. Принципът е, че в България е нужна една организирана и държавно подкрепена сила за бързо реагиране при кризи от най-различен характер. Бедствията все ни заварват неподготвени, някои напрежения, които могат да имат в основата си нечия провокация - какво стана в Косово, в Кавказ, в Босна. Ние три пъти вече успяваме да минем покрай провокацията за гражданска война. Но провокациите и омразата имат свойството да се капитализират.
- Очаквате ли сега да има подобна провокация?
- Мисля, че с дейността си ГОНГ предотврати една такава провокация, защото зае национално отговорна елитна, но не и елитарна позиция, в подкрепа на модернизацията на самата концепция за национална сигурност. Точно, за да счупим на клеветата зъба, да блокираме развитието на една и друга провокация, издигнахме тезата за орфеизация на Родопите и прекръстване на Кърджали в град Орфей. Тази идея започна да си пробива път и е наш принос да предотвратим екстремизма в този регион.
- Какъв е този екстремизъм?
- Той може да бъде обяснен по много начини и икономически, и фундаменталистки, но не може да бъде оправдан. Става дума за отношения между хора, които са съотечественици. Символа на Орфей за нас е важен, защото той е имал далновидната технология за предотвратяване на конфликти, на култовите войни, които са възниквали между отделните племена. Та и ние като Орфей, трябва да се заемем да лекуваме обществото, което е тежко болно.
- Как гвардията ще помогне в случая и как виждате реално измеренията на тази гвардия?
- Това е много сериозен въпрос и трябва да се организира конференция, на която различните представители на социалните групи, ангажирани с тематиката, да дадат своя принос. Оказва се, че чисто държавните формирования са бюрократизирани, решават въпросите със своите бюджети и когато опре до пожар, наводнения, други бедствия, хорицата се оказват незащитени. От друга страна обществото е до голяма степен деморализирано от егоизма. Липсва социална солидарност и ние ще се опитаме да формираме това качество, колкото и големи да са разрушенията в колективния дух. Липсва готовност в обществото да подкрепя своята държава, едва ли не я смята за нещо чуждо. Първата точка в нашата програма е да активизираме българските граждани за пряко участие при вземането на обществено значими решения.
- Как ще стане това?
- Първо чрез участие на избори, не казвам кой за кого да гласува, но да го направи. Защо? Защото когато мнозинството не гласува, демокрацията се изражда в диктатура на малцинствата. В хаоса, в който живеем, са нужни т.нар. атрактори. Това са притегателни центрове, около които да се завърти някаква форма на гражданска самоорганизация. За това смятам, че ГОНГ е притегателен център.
- Има ли хора, които да бъдат привлечени, защото гражданите са вече доста апатични към случващото се около тях и в държавата?
- Има я тази апатия. Но трябва дадем личен пример, с обединяване на гледните точки на различни по своята експертна и социална компетентност хора. Хора като ген. Тотомиров, който е ръководил 100 хилядна истинска армия, като ген. Румен Миланов, който е ръководил първо НСБОП, а сега и НСО и т.н. Тези хора са в нашето ръководство. Както и известните ни юристи Георги Гатев, Георги Георгиев и др. Те са защитавали истината за България. Много е важно и екологичното измерение на въпроса. Знаете, че аз дадох идеята за "Екогласност". Това е пример за малка, но навременна проява на гражданска съвест, която може да има неочаквани последици в развитието на обществото. Мисля, че е време за нова инициатива от рода на "Екогласност".
- Говорили ли сте с президента Георги Първанов, с шефа на МВР Румен Петков, с други министри и ръководители на институции, за идеята "гвардия"?
- Още не. Радвам се на вече появилата се вълна от интерес към идеята, но на 2 юни, когато се учредихме, направихме достойно за Ботевия празник учредяване на ГОНГ, започнахме с разбирането, че е нужно обединително движение. Тогава знаете ли какъв беше интереса от страна на институциите? Нула внимание от хората, които би следвало да разберат, че обществото им подава ръка, вдига им топката за една наистина народополезна забивка.
- Как си го обяснявате това нулево внимание?
- Най-лесно е да кажа - началото на летния сезон, но не е така. Всяка институция има рутина, затворила се е само в своята си функция.
- В близко бъдеще виждате ли да започне работа по създаването на националната гвардия?
- Не само че виждам, но и съм убеден. Друг пример е с Кърджали. Събрали сме над 4000 подписа за преименуването му, готови сме и с отворено писмо до президента.
- Какво пише?
- Пише, че преименуването ще бъде посрещнато със светло чувство от младите без значение от етноса и религията им.
- Не мислите ли, че идеята ще се приеме на нож и ще провокира напрежение?
- Не. Кой нормален и разумен човек би скочил да защитава кърджалийските асоциации на това име.
- Мислите ли, че Кърждали може да стане второ Косово?
- Не само Кърджали, но и много други невралгични точки, могат да бъдат манипулирани отвън с цел да предизвикат босненския вариант. Такъв вариант за България беше подготвен още през 1989 г. Има хора и интереси, които се дразнят на набиращата сила евроинтеграция у нас. Провокацията би ги устроила. Ние обаче няма да го допуснем. Но трябва да кажем, че към Родопите са насочени дестабилизиращите усилия на не една и две чужди фондации, на програми за цивилизационен преврат, което пак повтарям, че няма да допуснем.
- Имате ли информация в момента в Родопите да действат мюсюлмански проповедници на тероризъм?
- Моето разбиране за изпреварващо противодействие на тероризъм е да не позволим да се появи социална база за него. Теоризмът не е само един акт. Обикновено той се прави там, където се очаква капитализация на насилието и страха. Трудността е свързана и с това, че през България минават много от каналите за трафик на наркотици. Оттам се формира и такова понятие като наркотероризъм, защото той взема жертвите си макар и не веднага. Но пак казвам, че в Родопите няма да избухне напрежение. Те са пример за това как трябва да се учим да печелим реални победи като завоюваме първо морални победи.

Информация на вестник Дума

Публикации
 
 
 • Свещеното знание на първата цивилизация

  Прогресията на Фибоначи и аритметични операции има в предметите на Варненското златно съкровище

  В света кипи една гигантска далавера, наречена “тероризъм и борба с него”

  България има нужда от национална гвардия

  Тероризмът след Мадрид - 2004 - нови предизвикателства и
противодействие